Kiezelrijk - Dit is de nieuwe naam van basisschool De Nieuwe Veste in Steenbergen

STEENBERGEN - Kindcentrum Kiezelrijk. Dat is hoe de Steenbergse basisschool De Nieuwe Veste voortaan zal heten. Bij een het aantal veranderingen dat de school heeft doorgemaakt, hoort een nieuwe naam, vindt directrice Anne van Loon. ,,Dit is de kers op de taart.”

Wie de afgelopen week door Steenbergen liep, heeft al hints kunnen zien. In de stad waren overal keien verstopt met de tekst ‘Waarin ben jij een kei?’ erop; het motto van Kindcentrum Kiezelrijk. ,,Een rijk staat voor een gebied waarin de inwoners beschermd en veilig zijn”, legt de directrice uit.

,,Daarnaast spreekt het tot het inbeeldingsvermogen van een kind. Het komt namelijk ook voor in sprookjes en avontuurlijke verhalen. Eigenlijk is het kindcentrum het rijk van de kleine Steenbergenaren.”

Kleurrijke steentjes 

De oude uiltjes in het logo worden vervangen door een stapel kleurrijke steentjes. ,,Een handgemaakte kiezelstapel, een steenberg dus”, vertelt de directrice. Naast dat het een knipoog naar de stad is, vat het ook samen wat de school wil uitdragen. ,,Van oudsher worden kiezelstapels gemaakt door avonturiers en verkenners zodat anderen de weg kunnen vinden en niet verdwalen. De stenen zijn allemaal anders, maar ze vormen toch een geheel en ze worden groter en sterker door samen te werken.”

Klaar met ontwikkelen is Kindcentrum Kiezelrijk nog niet, maar het is wel de kers op de taart na een hoop andere ontwikkelingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zo kreeg de school een groen plein en werd het interieur en exterieur veranderd. Het groene plein werd ontworpen in samenwerking met Leonie ten Hove van In4Outdoor. 

De naam De Nieuwe Veste past helemaal niet meer bij de school, omdat we zoveel veranderd hebben - Anne van Loon

Buitenlokaal 

Ook is het Kiezelrijk een van de eerste scholen met een buitenlokaal waar buiten les wordt gegeven. ,,We hebben hard gewerkt om de school te veranderen. Vijf jaar geleden was er alleen een peuteropvang en nu een volledige kinderopvang. We wilden alles van top tot teen aanpakken. Dat hebben we gedaan. De naam De Nieuwe Veste past helemaal niet meer bij de school, omdat we zoveel veranderd hebben. Dus we zijn heel blij met onze nieuwe, passende naam.”